torstai 29. joulukuuta 2016

Kolme rosvoa ja yksi tähti


Yksi lukee ääneen runoja, Paperi T:tä ja jotain randomeita sekaisin. ”Arvatkaa, kumpi on Pulkkista”, se kehottaa. Ja sen pikkusisko sanoo meitä teineiksi, mutta eikö ne runotkin ole sitä, epämääräistä rimpuilua kolmenkympin kynnyksellä? Pidän siitä, jossa Pulkkinen lähtee Tangerista tai Kairosta, pidän monesta muustakin. Pidän siitä, miten iättömältä musta tuntuu nykyään, vaikka Whatsapp-ryhmäkeskustelussa joku suree ajan kuluvan liian nopeasti. Se kuluu, mutta koskaan en ole ollut valmiimpi kuin nyt. ”40 on uus 20”, joku heittää ryhmässä läppää, mutta eihän se niin mene. Nelkyt on uus kolkyt, kai, sporassa joskus kuulin tai lehdestä luin, ehkä Metrosta, en mistään kovin varteenotettavasta.

Ajatukseni alkavat kuulostaa runoilta, joita yksi lukee ääneen, huomaan. Sanon sen pikkusiskolle, että joskus on kivaa olla teini, elämässä joutuu olemaan aikuinen ihan riittävästi. Enkä mä nyt sanoisi, että hassuttelu ja nauraminen on niin kovin teiniä, pohdin pillimehu kädessäni, se on meidän syvintä sisintämme mitä luultavammin. Kello on kulkenut kierroksensa loppuun ja vaikka välitämme sellaisesta harvoin tässä kuplassa, jossa nelkyt on uus kolkyt, nousen ylös lähteäkseni. Yksi jää, toinen poistuu ovesta kanssani samaan aikaan.

Dösärillä kummallinen mies alkaa riehua, vetää toista turpaan, antaa meille kuulokkeensa pideltäviksi. Toivon, että bussi tulisi pian. Ja kun kotimatkan viimeisellä etapilla toinen löytää kolmannen kadulta paleltumasta, mietin, että elämässä saa todella olla aikuinen ihan riittävästi. Apu tulee pian, stadissa kaikki on nopeampaa kuin maalla, aikakin. Kun viimein suljen silmät, näen pysäkillä riehuneen miehen ja sen kolmannen, jonka varpaat ovat kylmästä sinipunervat ja katse tyhjä. Joillekin aikuisuus on liikaa ja maailma päivittäin liian raskas kantaa. Jokaisessa pelissä on kuitenkin kolme rosvoa ja vain yksi tähti, jokunen hevosenkenkä. Nukahdettuani näen sekavia unia.

2 kommenttia:

  1. Piitu, Kauhistuttaa pelkkä ajatuskin aikuiseksi kasvamisesta, jos pitäisi olla muuta kuin oma avuton, naiivi ja lapsenomainen itsensä.

    VastaaPoista